Am intalnit in ultima perioada foarte multi oameni care au salutat pornirea mea sportiva precum si toate celelalte proiecte de care ma ocup, au admirat rezultatele celor opt ani de schimbari si, mi-au spus cat de tare isi doresc si ei ceva nou in viata lor. Apoi, la final, au declarat, pe un ton ceva mai scazut, ca ei nu ar putea asa ceva, pentru ca situatia lor e diferita, nu ar putea niciodata sa aiba asemenea rezultate.
Asta m-a facut sa ma gandesc la perioada de dinainte de 2013, atunci cand ma gandeam tot timpul cum ar fi sa am o viata mai interesanta, mai bogata, insa, paradoxal “ma tratam” cu aceleasi texte de genul “eu nu pot sa ….”, incercand sa gasesc justificari pentru lipsurile mele. Era la indemana, era comod, toti in jurul meu faceau la fel. Si cum stateam eu asa in confortul lui “eu nu pot / nu am cum sa…” am ajuns intr-o criza existentiala de toata frumusetea, cu accese de plans din te miri ce sau trezit zilnic la 03.00 de ajunsesem sa ma trezesc din somn si sa intru in depresie cand vedeam cat e ceasul.
In trainingurile de vanzari agentii sunt invatati sa trateze cateva obiectii ale potentialilor clienti, astfel incat sa poata ajunge la un contract / vanzare cu acea persoana. Asa si eu acum, vin in intampinarea celor mai auzite scuze care ne ti pe loc ca indivizi si, mai departe, ca societate.
Prin “saraci”, nu ma refer doar la avere, adica strict la ceva material ci si la atitudine, la mentalitatea generala care ne ghideaza constant alegerile, optiunile in viata.
1. Nu am …TIMP.
De departe, cea mai intalnita scuza pentru a justifica lipsa de rezultate marete. Insasi faptul ca simti nevoie de justificare, arata ca ai pornit pe un drum care nu ajunge sau ajunge foarte greu la destinatii marete.
Vestea buna e ca timp avem cu totii. 24 de ore zilnic, chiar. Vestea proasta e ca acest timp e limitat (nu stim cand expira) si neregenerabil (odata pierdut, nu poate fi innoit). Poate, o mai corecta exprimare ar fi “nu am timp liber”, pentru ca este alocat cu diverse alte activitati curente.Ok, acum mai venim de acasa. Ne-am calificat pentru etapa urmatoare, etapa in care putem face analiza activitatilor zilnice, saptamanale si lunare, un fel de buget al timpului, daca vreti. pe ce cheltuim timpul nostru?
Mai toti cei care aduna acum rezultate extraordinare, sunt cei care au alocat timpul lor in directia a 2-3 directii de viata maxim. Nu ai cum sa generezi castiguri / rezultate fabuloase, impartindu-te in foarte multe directii. Daca punem la socoteala ca o treime din zi o alocam somnului (daca nu e asa, avem o alta problema, dar despre asta, cu alta ocazie), ne raman celelalte doua treimi de utilizat la adevarata valoare. Daca ai un job full time si mai ai o familie si copii deja esti “fully booked”. Ceea ce inseamna ca e nevoie de o foarte buna organizare si intelegere cu jumatatea ta, pentru a ajunge la un compromis.
Alt timp nu vei primi, deci, ramane sa il organizezi mai bine pe cel existent, fie eliminand din activitati nefolositoare (social media, maybe?!), stat la bere sau adaugand altele constructive (ceva sport, poate?!)
Concluzie: Fa bugetul timpului, trecand pe hartie fiecare activitate pe care o faci si timpul alocat. Incepe high level (somn, casa, familie, job, sport etc) si continua cu lista detaliata: din cele 8 ore de job, cate ore imi ia pe zi fiecare activitate.
2. Nu am … BANI.
Probabil pornita de la zicala “Banul, la ban trage”. Cum tu nu ai, uite ca banii te ocolesc deci ramai sarac, nu?! Zicala poate fi completata, daca ma intrebati, cu “Banul, la ban trage. Si ramane acolo unde este bine administrat si investit.” Este ca suna altfel?! Altfel spus, cate cazuri nu cunoastem de oameni care au avut “noroc de bani” dar nu “stiinta de bani” si uite asa au ramas faliti in scurta vreme. Nu mai devreme de o saptamana-doua citeam un titlu despre un celebru fotbalist roman plecat prin alte tari din cauza datoriilor acumulate in tara.
Nu stim daca titlul bombastic a fost real sau doar click-bait, insa bag mana in foc ca suntem multi acolo care nu ne putem plange de un casflow serios, cu toate astea, la final de luna avem acele dialoguri importante cu familia (sau cu noi insine) “Draga, unde-s banii?”, vorba celebrei carti 🙂 Sa v-o cumparati, by the way 🙂
Impresia poate fi una ca doar atunci cand ai bani poti sa faci mai multi, sa investesti, sa iti asiguri un trai decent si asa mai departe. De ce zic ca e doar o impresie?! Pentru ca daca nu stii sa administrezi 1,000 lei nu vei sti nici sa ai grija de 100,000 lei. E firesc, e de preferat sa ai venituri care sa acopere traiul decent, fara discutie. Dar ce te ajuta cel mai tare este sa stii sa faci acei bani, in primul rand. Apoi sa iei bugetul la bani marunti: o parte merg la economii, a doua parte se duc pe nevoi, ultima parte merge la dorinte. Daca mai raman. Daca nu, acoperim primele doua parti si gata.
Am intalnit mii de participanti la cursurile de educatie financiara. In deschiderea cursurilor ii intreb ce isi doresc sa afle din imensitatea informatiilor ce tin de finante personale iar ei incep negresit cu “Investitiile”. Nimeni nu vrea sa stie despre construirea unei averi sau a unei “pensii”, despre cresterea venitului activ, despre gestionarea cheltuielilor ori a proiectelor financiare. Toata lumea vrea investitii, probabil, in intelegerea lor, acel capitol despre cum sa avem bani multi imediat. Ar fi fost frumos sa fie asa de simplu.
3. Nu am CUNOSTINTELE necesare.
In sfarsit, o scuza pe care nu o pot combate. Te-as intreba, in schimb, ai vrea sa le ai?! Esti dispus sa te pui in starea de a invata, de a cauta ce ti se potriveste din cele existente in piata, de a cumpara programele ori cursurile care sa te aduca mai aproape de starea generatoare de venituri din ce in ce mai mari, de a lucra cu un mentor dispus sa ajute si care are timpul sa o faca?
Traim in cea mai prolifica perioada din cate au existat. Totul este la un click distanta, in mii de domenii. Vrei sa faci o ciorba? Nu mai dai telefon la mama acasa sa-ti explice ea cum adaugi rosii “din ochi” si sare “dupa gust”, cum am facut eu cand m-am mutat in Bucuresti. Nu taticu, acum deschizi pe Jamilla sau Jamie Oliver si iti iei retete traditionale cate vrei si chiar reinterpretate daca simti ca te-ai plafonat. Vrei sa inveti despre fotografie?! Sunt nenumarate site-uri, youtuburi si instagramuri gata sa te inunde cu date despre asa ceva.
Ai devorat orice e gratis si te simti gata pentru un nou nivel?! Cauta cei mai buni oameni din domeniul ales de tine, cumpara cursurile sau maiestria lor, daca este posibil si urca pe scara cunostintelor alaturi de un mentor. Saltul tau va fi 10x. Evident, daca esti erou la acumulat cunostinte dar zerou la aplicat notiunile, ia-ti adio de la bani si versiunea ta mai buna din viitor. Astepti degeaba. Informatia e putere doar in combinatie cu actiunea.
Aduc in discutie ce imi spunea antrenorul meu, campion national & balcanic la culturism/fitness: “Acum 20 de ani cand am pornit pe acest drum, nu aveam google, nu aveam youtube, nu exista nimic despre asa ceva decat niste reviste din afara tarii care mai ajungeau pe la noi, si alea facute posta de la unii la altii ca nu aveam bani sa le cumparam. Intrebam prin sala pe altii ce faceau si apoi aplicam si eu. Testam ce merge si ce nu merge, ne accidentam si apoi o luam de la capat. Dar mi-a placut, asa ca am perseverat” Buna treaba! Pentru mai multe retete, va rugam dati follow la baiat, na 🙂
Pe domeniul educatiei financiare eram in 2016 vreo 5-6 oameni care faceam asa ceva. Intre timp, fenomenul a luat amploare si probabil suntem de 10-20 de ori mai multi acum. Dar, raportat la nevoia din piata, suntem de 100 de ori mai putin decat ar trebui. Sunt comunitati intregi de oameni cu aceleasi dorinte ca si tine, unde se schimba idei, contacte, tehnici de investitii sau de crestere venituri. Apeleaza la internet cu intelepciune. Pentru ca felul in care il folosesti, te poate ajuta sau te poate sabota.
Nu exista crestere pe niciun domeniu daca nu exista invatare continua! Nu ai cum sa fentezi reteta. excludem aici extremele care au castigat ei la loteria norocului si i-a adus barza in familii bogate, cu matusi Tamara si bunici care au infaptuit Romania. Aia e, fiecare avem menirea noastra pe lume, ce sa-i faci. Dar daca nu e cazul la tine, tu cea/cel care citesti aceste randuri si te-ai saturat sa fii “sarac”, am o veste buna pentru tine: vcea mai buna cale de a schimba viitorul este de a-l crea tu singur. Incet si sigur, cu truda multa si determinare enorma. Nu va fi usor, iti va veni sa renunti dar cu cat vei inainta dupa fiecare gand de renuntare, cu atat calatoria va fi mai misto. Iar asta e tot ce conteaza. Pentru ca banii vor veni si ei dupa, ca efect al calatoriei, nu ca scop in sine.
Si pentru ca nu ma dezic de invatare, iata aici un site care te poate scapa de saracie si un cod de reducere pentru oricare din cursurile de acolo: “ADRIANA25”, 25% reducere.
Te las acum, cu speranta ca am plantat o samanta de crestere in mintea ta. Daca asa s-a intamplat, nu uita sa o uzi, da? NOTA: a nu se citi ca trebuie sa-mi dai de baut, ok?! :))
Cu drag,Profa de educatie financiara 🙂