Ca tot se poarta titlurile de genul asta, am zis ca e o denumire perfecta pentru un articol in care sa astern de ce cred eu ca oamenii din jur se plang de lucruri. Ca ajung in situatia in care se plang de lucruri. Ca au o stare generala de nemultumire, chiar daca, aparent, lucrurile sunt ok-ish in viata lor.
Am fost la randul meu acolo, stiu cum e. Tot cautandu-ma in acesti ultimi ani, atat prin tara cat si prin strainataturi am ajuns sa observ diverse lucruri. Apropos de mindfulness, puterea de a fi prezent si atent la tine si la cei din jur. Invariabil, oamenii se plang. Mai mult sau mai putin. Putini sunt cei care inteleg ce cauta ei in viata lor si accepta ceea ce nu pot schimba ori lucreaza la ceea pot schimba. De multe ori, nici nu ne dam seama ce negativism emitem. Cu timpul, aceste stari se aduna si ne influenteaza in diferite feluri, pierzand (ocazii, experiente, momente, oportunitati etc) in loc sa castigam, sa evoluam.
Fapt pentru care am pus cap la cap o formula a echilibrului, numita deloc creativ si deloc original formula AI. Altfel spus, sunt 5 lucruri la care sunt atenta atunci cand cei din jur se plang de ceva si imi cer sfaturi / recomandari. Fac ceea ce se numeste anamneza (parca) in psihologie sau FAN, formularul de analiza necesitati in vanzari 😉.
N-am inventat eu roata, sa ne intelegem. Dar e o concluzie dupa 5 ani de munca in zona asta a echilibrului. Cred in puterea celor 5 si grupate in felul asta, sper sa ajute si pe altii. Daca reusesc sa nasc cateva constientizari in mintea voastra, tot sunt hepi. Sa le luam pe rand, in aceasta faza, intr-o descriere succinta, urmand sa le dezvoltam ulterior.
1. NUTRITIE / SOMN
Yeap, suntem (si) ceea ce mancam. Industria e huge, marketingul si mai huge. Dar corpul nostru e acelasi de milioane de ani, cu exceptia neocortexului (ceva mai tinerel). Ce vreau sa zic, indiferent de reclame, in scurta noastra viata din istoria omenirii (70-80 ani) corpul nostru functioneaza in acelasi fel. Da, se fac descoperiri in fiecare zi, insa, in mare masura, “secretul” unui echilibru consta in:
* mancare cat mai putina, nu imbuibare
* ultima masa sa fie cu 3-4 ore inainte de somn
* caloriile ingerate sa fie pe masura celor consumate (1500 calorii consumi, 1500 calorii mananci). Vrei sa slabesti, mananci mai putine calorii decat consumi. Vrei sa te ingrasi, inversezi raportul
* daca suntem ceea ce mancam, de ce sa nu mancam alimentele pline de energie, pline de culoare, pline de nutrienti?!
Discutia e luuunga aici, iar eu nu-mi dau doctoratul pe tema. Bine, nici nu mi l-a cerut cineva, e clar 🙂 Conform principiului, ce e bun ori ingrasa, ori e luat de alta (altul), de evitat excesul de prajeli, grasimi de origine animala, sare, zahar, alcool. Ca-n reclamele de la TV. As zice ca macar 80% din mancarea noastra sa fie ok si restul dupa placeri si tot ar fi ok, daca nu se poate mai mult.
SOMNUL. Cel mai subestimat obicei (sau necesitate) de fiecare zi. Majoritatea ne gandim la somn ca la acea perioada ce ramane dupa ce ne terminam treaba. Multi, regretam ca trebuie sa dormim pentru ca avem atata treaba de facut, corect?! Uitandu-ma in jur, observ ca oamenii nu dorm. Sau, nu dorm bine. Nedormiti, pe scurt. Exista un intreg ritual al somnului care ne asigura o odihna completa, astfel incat sa fim fresh urmatoarea zi.
Cateva lucruri de luat in seama cand ne gandim la somn:
* in timpul somnului, creierul isi face ITP-ul si curatenia necesara, eliminand deseurile neuronale adunate peste zi
* in timpul somnului este secretat cel mai puternic antioxidant al corpului – melatonina
* melatonina incepe sa fie secretata in conformitate cu ciclul noapte-zi (ritm circadian), asta inseamna in jur de ora 21.00 si pana la 02.00/03.00 AM
* de aici, cele mai bune ore de somn sunt intre 22.00-02.00/03.00
* intarzierea orei de culcare pana spre 24.00 – 01.00 face ca melatonina sa nu-si faca efectul iar creierul nu-si face curatenia de care are nevoie
* lumina albastra (TV, telefon, tableta, laptop & Co), inhiba secretia de melatonina
Un somn bun, odihnitor, la orele potrivite ne-ar trezi plini de energie a doua zi, fara sa simtim nevoia de cafea. Insa, cu mancare multa si neadecvata la care adaugam un somn de slaba calitate, nu e de mirare ca nu suntem in deplina capacitate a potentialului nostru.
(va continua)
2. MISCARE
3. RELATII PERSONALE
4. BANI
5. PROIECTE