Acum ceva vreme, am fost invitata la o conferinta in Tulcea. Rolul meu era sa vorbesc despre actiunile sportive si sa sustin astfel un proiect tot din categoria “nicio sansa sa devina realitate”: Scoala de fotbal din Sarichioi. Ascultandu-l pe omul care a avut aceasta idee, cum s-a chinuit el sa o aduca in realitate, prin ce refuzuri a trecut si cum a mers mai departe doar gandindu-se la binele pe care il putea face copiilor sin acel sat uitat de lume, m-am hotarat sa scriu despre astfel de initiative si oameni. Categoria este cea pe care o propovaduiesc tot timpul si anume “reinventyourfuture”.
Imi doresc sa scot la lumina povesti neobisnuite ale oamenilor obisnuiti. Pentru ei si, de ce nu, pentru comunitatea noastra. Cu cat ii promovam mai tare, cu atat cream un efect de val si, din ce in ce mai multi sa ne lasam motivati de o idee de gen ul “cum ar fi daca?!”. Cum ar fi sa imi vad si eu de pasiunea mea, de acele dorinte pe care le-am tot pus pe plan secund sau tertiar pentru ca aveam alte prioritati?!
Asa ca incep astazi, cum altfel decat uitandu-ma in ograda proprie: Clubul de triatlon SevenSportClub. Aici avem astfel de oameni si astazi vreau sa il prezint pe unul dintre ei, Andrei Dudu. Fix cel din imaginea de mai sus. Believe it or not, acelasi personaj, cu diferenta de 50kg si un record national intre ele.
*******************************
Este o onoare si placere pentru mine sa public un interviu cu Andrei Dudu, colegul nostru care tocmai ce s-a calificat acum doua saptamani la Kona Hawaii, reusind, in acelasi timp, si un record national pe distanta IronMan. Andrei este foarte modest in exprimare, nu-i place sa vorbeasca despre el, preferand sa lase rezultatele sa vorbeasca de la sine.
Este un obisnuit al sportului din tinerete. Ca orice alta traiectorie, un accident l-a facut sa se lase, orientandu-se catre munca de corporatist si familie. Dupa ceva ani, au venit si kilogramele in plus. S-au strans 120kg in total. Apoi, decizia de a se opera l-a pus in fata verdictului medicului: trebuie sa slabesti pentru o recuperare mai rapida. Astfel, a inceput drumul catre Kona Hawaii. Dar, sa-l lasam pe el sa dea din casa 🙂
*********************************
In primul rand, felicitari, clar pentru performanta ta. Stiu ca nu esti o persoana careia sa-i placa sa fie in centrul atentiei, motiv pentru care foarte multi triatlonisti au fost luati prin surprindere de rezultatul tau.Cum te simti acum?
Sunt foarte fericit simt ca munca depusa de mine impreuna cu Flabio si cei din jurul meu a dat rezultate. Pentru prima data in istorie suntem 2 romani calificati la Kon
Cu ce iti schimba planurile de viitor acest rezultat? Planurile mele de viitor nu cred ca se vor schimba prea mult. In continuare vreau sa ma concentrez pe un stil de viata sanatos si sa devin un exemplu pentru cei din jurul meu
Ce spun colegii tai de birou/munca acum de tine? Toti colegii m-au felicitat si sunt mandrii de mine si ma sustin in continuare. As vrea tare mult sa impartasim povestea ta tuturor celor care nu te cunosc tocmai pentru ca are o foarte mare doza de determinare in ea. Asadar, pana sa ne reintoarcem la rezultatul recent, hai sa incepem cu ceva mai vechi de atat. Prin urmare, de cand faci sport, mai intai? Apoi, de cand te-ai apucat de triatlon?
Am inceput sa fac sport de mic de la varsta de 5 ani am inceput inotul sub indrumarea Dnei Maria Baciu si iarna mergeam la schi in cadrul scolii de schi la Poiana Brasov in jur de 2 saptamani in fiecare sezon. Am continuat pe acest drum cu inotul intr-o grupa de performanta pana la varsta de 13 ani. De atunci am facut miscare dar nu neaparat intr-un mediu organizat: jucam baschet, am jucat si in echipa liceului. In facultate la 22 ani am suferit o accidentare la baschet, o ruptura a ligamentului incrucisat anterior al genunchiului drept, fapt ce a dus la oprirea activitatii mele sportive pentru cativa ani.
In acesti ani lipsiti de activitate am reusit sa adun si cateva kg in plus vreo 50 la numar, atingand greutatea de 120kg. In 2008 am luat decizia sa ma operez la genunchi si sa refac ligamentul rupt cu cativa ani in urma. Sfatul medicului a fost sa slabesc altfel perioada de recuperare post operator avea sa se dubleze si uite asa am inceput sa pierd din kg acumulate printr-un regim hipocaloric. In momentul in care am ajuns sub 100 kg am inceput si sa alerg sa fac ceva exercitii pentru a tonifica musculatura picioarelor in vederea interventiei chirurgicale. Pe vremea aceea alergam in jur de 5 km in fiecare seara. A urmat operatia si apoi recuperarea in jur de 6 luni, apoi cel mai fericit moment din viata mea s-a nascut fiul meu Matei.
In anii ce au urmat am facut sport cu regulariatate, am participat in cadrul maratonului si semimaratonului Bucuresti la diverse curse stafeta, 10Km, semimaraton si primul maraton in 2012 parca. In 2013 am auzit despre triatlon si m-am hotarat sa particip la cursa de la Oradea din 2014 pe distanta lunga, am achizitionat o bicicleta si la primul meu triatlon m-am dus la Mamaia in 2013. Am fost foarte incantat de atmosfera si de concurs, pot spune ca m-am indragostit de acest sport ince de pe atunci. Au urmat antrenamente si apoi participarea la Oradea in 2014, unde am terminat concursul intr-un nesperat timp de 11 ore si 9 minute, a fost greu dar mi-a placut asa ca am decis ca aceasta distanta sa ramana in obiectivul meu. Am participat si anul urmator la Oradea unde m-am accidentat pe traseul de bicicleta ( o masina a plecat de pe loc fara sa se asigure) si am fost luat de salvare, nefinalizand cursa.
Anul urmator am luat legatura cu antrenorul meu, Flabio Carmona si am discutat despre calificarea la Campionatul Mondial de Ironman. Atunci am convenit impreuna ca cel mai probabil in 2-3 ani pot sa incep sa ma gandesc la calificare… si se pare ca asa a si fost. Intre timp in anul 2016 si 2017 am castigat titlul de Campion National la Triatlon pe distanta Lunga si am redus timpul constant timpul pentru distanta de Ironman.
Cum descrii viata ta inainte si dupa ce ai devenit triatlonist?
Dupa cum ti-ai dat seama nu sunt o persoana care se lauda, dar imi place ca ceea ce fac sa fac bine, in general daca ma apuc de un lucru il fac bine. Consider ca cel mai important este sa iti placa ceea ce faci si mie imi place sa inot, sa biciclesc si sa alerg, pe scurt imi place sa fac triatlon si sa ma antrenez pentru asta. Viata mea inainte de triatlon era mai simpla, dar ca orice om cautam ceva cu care sa imi umplu timpul, ceva care sa imi placa si am gasit. Cel mai mult ma bucur de faptul ca am devenit un exemplu pentru fiul meu Matei care isi doreste si el foarte mult sa faca miscare si pentru cei din jurul meu, sotia, chiar si mama mea la 67 de ani are acum abonament la bazin si merge in mod regulat.
Cum ai ales sa te antrenezi cu Seven Sport Club? Te-ai mai antrenat si cu alti oameni inainte?
In Romania nu prea ai de ales, Flabio este antrenor de triatlon si chiar unul excelent, rezultatele vorbesc de la sine. Astfel am cunoscut oamenii din spatele Seven Sport Club si am fost incantat de ce am vazut sunt determinati chiar pana la incapatanare si sunt acolo langa tine sa te ajute sa iti realizezi visul. M-am mai antrenat inainte doar la inot pentru o perioada de un an cu un alt antrenor, unde am pus la punct tehnica de inot.
Cum te-a ajutat clubul sportiv pe tine, mai exact? Ce stiai de dinainte si ce-a fost nou pentru tine?
Aici este important de inteles ca intre club si mine a fost intotdeauna o relatie de colaborare, ajutor reciproc consider eu. Clubul m-a ajutat foarte mult sa imi ia de pe cap multe dintre detaliile logistice organizarea antrenamentelor, deplasari….. si in plus m-am simtit tot timpul sustinut, chiar si cand nu aveam rezultate bune.
Cum reusesti sa imparti viata de familie, serviciu si antrenamente?
Din ce in ce mai greu, fac antrenamente inainte de servici la ore imposibile si lipsesc de multe ori in week end pana dupa pranz de acasa, dar pe de alta parte munca da roade….
Cum ai descrie o zi sau o saptamana obisnuita din viata ta?
“am inventat ziua de 30 de ore” totul este foarte strans, de exemplu daca pierd mai mult timp in trafic deja ma gandesc de unde iau acele 5-10 minute, antrenament-birou-antrenament-birou-familie-somn si de la capat
Daca ar fi sa descrii cateva reguli sau principii pe care le respecti sau lucruri de evitat, care ar fi acelea?
Imi planific saptamana de la inceput si respect pe cat se poate programul.
Ai oameni pe care ii urmaresti / mentori? De ce?
Am oameni pe care ii urmaresc, sunt exemple pentru mine, cel mai mult ma uimeste fiul meu care in fiecare zi descopera ceva nou, este foarte curios si activ.
La ce a trebuit sa renunti ca sa poti respecta antrenamentele cu strictetea caracteristica lui Flabio Carmona, Antrenorul tau? Amandoi stim ca nu e de glumit cu el 😀
A trebuit sa renunt la timpul meu liber in principiu si la o oarecare libertate pe care o simteam cand faceam de capul meu antrenamente, adica inainte daca aveam timp o ora ma duceam si faceam ceva in ora aceea (bicla alergare, inot), acum am un antrenament de o ora, trebuie sa imi fac timp o ora sa fac antrenamentul.
Care sunt lectiile invatate de tine din triatlon pana acum?
Inavata sa te relaxezi si sa te bucuri de cursa si antrenamente astfel apar si rezultatele. Cifrele sunt specifice fiecaruia dintre noi si chiar daca te poti inpira de la altii cel mai mult conteaza sa iti simti propriul organism, exista zile bune si zile mai putin bune in care trebuie sa adaptezi ceea ce ai.
Care sunt fricile depasite?
In timpul maratonului din cadrul unui IronMan sa nu trebuiasca sa merg, sa pot alerga toata distanta.
Ai persoane care iti reproseaza lucruri? Daca da, cine si ce anume?
In jurul meu incerc sa nu am astfel de oameni, desi sunt atent la ce imi spun cei din jur si incerc sa ma adaptez, mai ales fata familie si colegi.
Ce ai vrea sa mosteneasca, Matei, fiul tau, de la tine?
Imi doresc sa fie fericit, sa se bucure de realizarile lui si cand isi doreste ceva cu adevarat sa obtina acel lucru dar pastrand totusi un echilibru in viata.
Daca ar veni la tine triatlonisti sa te intrebe ce lectii le-ai putea da pentru o calificare la Kona, ce le-ai zice?
Pot sa le spun ca orice este posibil dar necesita timp, rabdare si o atitudine relaxata. Un antrenor bun te ajuta enorm sa ajungi acolo si in acelasi timp sa nu te accidentezi.
Cum ai descrie tu performanta ta de pana acum, in trei cuvinte? Dar in mai multe?
Ambitie, rabdare si bucurie. Motivatia mea pleaca in primul rand de la familia mea care imi dovedesc ca lucrurile se pot schimba cu timpul dar trebuie si rabdare. Mi-a ramas intiparit in memorie un moment la primul concurs de X-man la Oradea, fiul meu isi dorea cupa cea mare de Campion National, a fost extraordinar sa muncesc si sa obtin cupa aceea si sa ii demonstrez ca se poate, acum si el este convins ca orice este posibil.
Care sunt planurile de viitor? Sportive? Profesionale? De business?
Anul urmator dupa Campionatul Mondial de la Kona voi incerca sa petrec mai mult timp cu familia, pentru ca timpul nu se mai intoarce iar Matei creste si in curand va avea alte prioritati. Voi continua antrenamentele dar ma gandesc sa migrez spre distanta mai scurta adica spre Half distance, sper sa reusesc :). Profesional imi doresc sa continui sa ma dezvolt in domeniul in care lucrez in partea de Business Inteligence un job care nu este atat de monoton si aduce in fiecare zi noi provocari.
Iti multumesc, Andrei, pentru tot! Sper ca noi toti sa invatam din exemplul tau astfel incat sa putem avea in proiectele noastre rezultate atat de misto ca ale tale. Mult succes la Kona si in tot ceea ce vei intreprinde de acum incolo!
**********************************
Pentru o descriere putin mai tehnica, puteti citi descrierea cursei de calificare penru Kona, chiar pe pagina lui Andrei de facebook https://www.facebook.com/andrei.dudu.39?hc_ref=ARSw1nCSk3XDevErvRhm8S3WV0cTSq0Fl2uGCa0hBr5h3OReQpO8n3XxcGnhw9nFzLs
Totodata, daca vreti sa fiti la curent cu realizarile Seven Sport Club, puteti urmari postarile noastre pe pagina de facebook a clubului https://www.facebook.com/SevenSportClubTriathlon/“